je suis Charlie

Tíz év után újranyitott a bécsi Kunstkammer

A múzeum a Habsburg család mérhetetlenül nagy gyűjteményének azon részéből jött létre, amely az uralkodócsalád személyesebb érdekesebb, ugyanakkorr olykor bizarrabb tárgyait, a valódi furcsaságokat tartalmazza.

Az újranyitott Kunstkammer most a Ferenc József által a bécsi Kunsthistorisches Museum és a Néprajzi Múzeum kialakítása során személyes gyűjteménybe átválogatott tárgyakból állít ki 2000-et. Ezek azonban nem a szokványos, kincstári darabok.

Advertisement

A majdnem 600 éves Habbsurg történelem rengeteg személyes használati tárgyat és művészeti alkotást halmozott fel, amelyek inkább szolgálták a tulajdonos császárok, hercegek, királyok egyéni és furcsa ízlését, semmint az alkotók ízlését. A 2680 karátos kolumbiai smaragdból kifaragott 16. századi olajtartó, a narválszarv-sörökorsó, vagy a strucctojásból készített ivókupa olyan tárgyak, amelyeket az éppen aktuális császár halmozott fel erre szolgáló termeiben vendégei és vazallusai lenyűgözésére. A 18. századtól fogva a főként Amerikából és egzotikus déltengerről származó kincsek egyben a discőséges múlt mementói is voltak, Ferdinánd és V. Károly császárok idejét, amikor a Habsburgok területei fölött "soha nem nyugodott le a nap".

Arannyal bevont bezoárkő, 16. sz. vége, az alkimista Rudolf császár gyűjteményéből

Advertisement

Strucctojásból készül ivókupa, 16. sz.

Rengeteg a kései olasz reneszánsz és korai olasz barokk különlegesség. Benvenuto Cellini 1570 körüli arany fűszertartója Neptun és a Földanya aranyból készült képével, egy darab dáragkőből faragott tájkép is helyet kapott. Ezek mellett azonban korai óraművek elvén működő mozgó automaták, közülük is a cikk elején látható Hans Schlottheim által 1585-ben készített augsburgi hajótautomata keltheti a legnagyobb figyelmet.

Advertisement

Arany Földanya és Neptun fűszertartón (Benvenuto Cellini, 1585)

A kiállítás március 1.-től látogatható a Kunsthistorisches Museum magasföldszintjén (Maria-Theresien-Platz, 1010 Wien). Ha esetleg a közeljövőben bécsi hétvégét tervezünk, a Kunstkammer a program kihagyhatatlan részének számít - már csak a közös birodalmi múlt miatt is.

Advertisement

(History Today nyomán, Képek forrása: Kunstkammer Wien)

Share This Story