je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Utcát neveztek el Schiffer Andrásról a németek

Vajon melyik mai magyar politikusról neveznek el először közterületet külföldön? Lesz-e vajon száz év múlva Szijjártó Péter köz Azerbajdzsánban, Kövér László tér Marosvásárhelyen, vagy mondjuk Gyurcsány Ferenc sétány Moszkvában? Hogy mindegyikőjük megérdemelné, ahhoz kétség sem férhet, de Schiffer Andrásnak már most sem kell aggódnia afelől, hogy vajon szerepelni fog-e a neve a jövő lakcímkártyáin.

Advertisement

A meseszép Rüdesheim an der Rhein egyik kis, a Rajna-partról nyíló utcájában sétáltam éppen, mikor két dologra lettem figyelmes. Az egyik, hogy egyre több pincészet fedezi fel a murciban (itt a neve az, hogy Federweisse, többnyire a korán érő rizlingszilvániból készítik, amit eredetileg a szőlőfajta nemesítőjéről, Müller Thurgauról neveztek el) rejlő komoly és gyakorlatilag azonnali pénzhezjutási lehetőséget, a másik pedig hogy az utcanévtáblán bizony az szerepel, hogy Schifferstrasse.

Vagyis bocsánat, Schifferstraße, scharfes S-szel, még a régi helyesírás szerint!

Van egy nagyon jó szokás a legtöbb német településen: az utcanévtáblákhoz mindig fűznek egy két-három mondatos magyarázatot, de minimum pár szót, hogy miért ez a neve a helynek, ami. Rüdesheimben erről sajnos megfeledkeztek, így két lehetőség maradt:

  • a magyar politikusról nevezték el az utcát
  • nem a magyar politikusról nevezték el az utcát

A durva az, hogy mindkét állítás megállja a helyét!

Az angol nyelvű Wikipédia Schiffer szócikkében ugyanis az szerepel, hogy a Rajna-menti településeken a Schiffer egy nagyon régi családnév. Persze valószínűleg csak én hivatkozok az Alternatíva szerzői közül a Wikipédiára, és alapozok rá nagyívű gondolatmeneteket, de nézzék csak meg, ki kukucskál a híres Schifferek listáján az első helyen!

Advertisement

Viszont az igazi király mint mindig, most is Ingolstadti Orbán Viktor.

Share This Story

Get our newsletter