je suis Charlie
je suis Charlie
Illustration for article titled Végül mégsem rúgták ki a patrióta liverpooli teszkóslányt!

Nemrégiben itthon kavart nagy port, hogy kirúgtak egy X-Faktor-versenyzőt a munkahelyéről, mert énekelni mert a nagy nyilvánosság elől. Egy liverpooli teszkóslány ezt megúszta, jó eséllyel azért, mert úgy cselekedett, ahogy a város kollektív emlékezete és érzülete megkívánta.

Advertisement

Vitát robbantott ki a Twitteren Angliában egy liverpooli teszkós pénztároslány cselekedete. Történt ugyanis, hogy egy elégedetlen vásárló kitweetelte Twitter-oldalára, hogy tiszteletlenül viselkedett vele az eladó. A lány ugyanis megjegyzést tett arra nézvést, hogy a vásárló Liverpoolban a Sun bulvármagazin egyik példányát kívánta megvásárolni. Amikor a pénztárnál kezébe akadt a lap, undorodva fogta azt meg és szólt a kolléganőjének, hogy szerinte ki kéne tiltani a lapot a boltjaikból. A sztori kapcsán alakult ki a vita, amelyet a #LiverpoolTescoGirl hashtag alatt lehet megtekinteni.

S hogy miért olyan fontos a liverpooliaknak, hogy lehet-e venni a városukban Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb újságját – amelynek eladási adatai a béka segge alatt vannak a kikötővárosban? Egészen 1989. április 15-ig kell visszamennünk az időben, a Hillsborough-tragédiáig, amikor 96-an vesztették életüket az FA és a rendőrség hibájából egy Liverpool-meccsen, Sheffieldben. S hogy mi köze ehhez a Sun-nak? Ez:

A rendőrség tanúvallomásokat hamisított és hamis információkat juttatott el a sajtóhoz – pl. ittas szurkolókról szóltak a Sun híradásai, akik levizelték a rendőröket –, melynek célja az volt, hogy a Liverpool-szurkolókra hárítsák át 96 ember halálának felelősségét.” (Akik nem gyászolják a Vasladyt, Mandiner, 2013. április 15.)

Advertisement

Tevőlegesen járult hozzá tehát a bulvárlap ahhoz a „lejárató kampányhoz”, amely a kormányzat és a rendőrség részéről a Liverpool-szurkolói ellen szólt. Azóta persze kiderült az igazság, a Sun is bocsánatot kért, de a város polgárai nem felejtenek és továbbra is fenntartják a „Don’t Buy The S*n”-kampányt.

Olyannyira, hogy a város polgármestere, Joe Anderson is beszállt a vitába, méghozzá a lány mellett kiállva: „A város polgárainak nevében beszél, ne árulják a lapot!” – amelynek kapcsán meglepődött, hogy bárki is olvasni akarja ebben a városban. Illetve: „A Tesco-nak és más boltoknak is meg kell érteniük, milyen sértő, hogy árulják a Sunt a városban”.

Advertisement

A Tesco egyébként megérti a problémát, de nem jelentette ki, hogy többé nem árulják a lapot. „Megértjük, hogy a Merseyside-on sokan erős érzelmekkel viseltetnek a lap irányában, de a mi dolgunk, hogy kiszolgáljuk a vevőinket és hogy biztosítsuk: meg tudják venni azokat a termékeket, amelyeket szeretnének” – mondta egy szóvivő. Ugyanakkor a lányt a netes pletykákkal ellentétben nem rúgják ki.

Tehát a képlet egyszerű: ha nem lesz igény a lapra, árulni sem fogják. Így aztán folytatódhat a „Don’t Buy The Sun”-kampány!

Advertisement

Ha további kommentárokra vágysz, kövesd Facebook-oldalunkat, vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra!

Share This Story

Get our newsletter