Bograshov √°lnevŇĪ olvas√≥nk vend√©gposztja a Pride-r√≥l, melegek jogair√≥l √©s arr√≥l, hogy mi√©rt nem biztos, hogy j√≥ az, ha egyfolyt√°ban h√°bor√ļskod√°sban gondolkodunk.

Guly√°s M√°rton el√©gedetlen az idei Budapest Pride-dal. Gondolatmenete itt-ott k√∂vethetetlen, de ami biztosan kider√ľlt, hogy szerinte ‚Äúaz elm√ļlt h√©t esem√©nyei, gyeng√©k √©s √©rdektelenek‚ÄĚ voltak. Guly√°s elsŇĎ probl√©m√°ja az, hogy egyik bar√°tja nem tudott f√©l √ļton, Bud√°n csatlakozni a menethez. Ak√°rmennyire is sajn√°latos, tal√°n indokolatlan azon meg√ľtk√∂zni, hogy -a kor√°bbi √©vek tapasztalatai alapj√°n maxim√°lisan indokolt biztons√°gi √≥vint√©zked√©s- mi√©rt z√°rja el a menet √ļtvonal√°t teljes eg√©sz√©ben. Azon sem szok√°s m√©ltatlankodni, hogy a budapesti rep√ľlŇĎt√©ren att√≥l a jogunkt√≥l fosszanak meg, hogy Vecs√©s als√≥n sz√°lljunk f√∂l a br√ľsszeli j√°ratra. Ehelyett v√©gig kell j√°rnunk a kacskaring√≥s kordonokat a rep√ľlŇĎt√©r z√°rt rendszer√©n bel√ľl. Nem kellemes, de √≠gy mŇĪk√∂dik.

Mindig kell valami harc?

‚ÄěA huszadik Budapest Pride esem√©nytelen volt. JelentŇĎs√©ge infl√°l√≥d√≥ban. A vonul√°s ma ink√°bb cuki √∂sszej√∂vetel √©s nem bev√°llal√≥s, a jogegyenlŇĎs√©g√©rt szervezŇĎdŇĎ mozgalmi esem√©ny.‚ÄĚ-√≠rja Guly√°s M√°rton a bŇĪnlajstrom m√°sodik r√©sz√©ben. A helyzet az, hogy harcnak a h√°bor√ļban a helye. K√©ts√©gtelen, hogy a magyar meleg k√∂z√∂ss√©gnek m√©g sok t√ľrelemre, iparkod√°sra t√°mogat√°sra √©s fant√°zi√°ra lesz sz√ľks√©ge ahhoz, hogy a helyzet√ľk m√©g jobb legyen. Azonban h√°bor√ļra m√°r nem felt√©tlen√ľl van sz√ľks√©g. A jogok, a szabads√°g √©s a lehetŇĎs√©gek, ha nem is teljesen biztos√≠tottak, minden homof√≥b ellen√©re, lassacsk√°n azz√° v√°lnak. Azok, akik az eg√©sz vil√°got akarj√°k megmenteni mindig harcolnak. Ha nincs √ľgy akkor is. Guly√°s M√°rtonnak nem k√©ne lebecs√ľlni a magyar melegeket, akik tudj√°k, hogy mikor van itt a harc ideje √©s akkor harcolnak is. A b√©ke idej√©ben pedig b√©k√©sen szeretn√©k √©rv√©nyes√≠teni akaratukat. Legyen ak√°rhogyan is, √∂r√ľlnek, hogy nyugi van √©s j√≥ hangulat. Eml√©keztetn√©m Guly√°st, hogy 1969-ben, amikor a Stonewall Inn-beli l√°zong√°sok elindultak az akkor sz√ľks√©ges agresszi√≥ ut√°n mind√∂ssze egy √©v telt el √©s a mozgalom b√©k√©s felvonul√°ss√° v√°ltozott. Mi√©rt kell hiszteriz√°lni a dolgokat?

Advertisement

√Ārvai P√©ter sem lehet el√©g j√≥

A harcosok elit klubj√°ban p√©ldak√©nt egyed√ľl ŇĎt eml√≠ti Guly√°s. Megl√°t√°sa szerint ŇĎ az egyetlen, aki ‚Äěc√©gvezetŇĎi st√°tusz√°val j√°r√≥ privil√©giumait nem a korm√°nyzati kegykeres√©s, a fazon√≠rozott-jogszab√°ly√≠rat√°s, vagy m√°s, egy√©ni primer √©rdekeinek √©rv√©nyes√≠t√©s√©hez haszn√°lta fel‚ÄĚ. Nem szeretn√©m kiforgatni Guly√°s szavait, de nem tudom m√°sk√©nt √©rtelmezni az elŇĎzŇĎ mondatot, mint, hogy annak aki homoszexu√°lis √©s befoly√°sos is egyben, nincsen m√°s lehetŇĎs√©ge, mint a melegek √ľgy√©√©rt sz√ľntelen√ľl elj√°rni. √Ārvai nagyot tett akkor, amikor saj√°t szem√©ly√©t adta egy sz√°m√°ra k√∂zel √°ll√≥ √ľgynek. De √°ltal√°nos elv√°r√°saink ne legyenek! Milyen alapon k√©rj√ľk sz√°mon b√°rkitŇĎl is, hogy befoly√°s√°t, energi√°j√°t √©s figyelm√©t ennek az √ľgynek szentelje? Fontos azt l√°tni, hogy a melegek nem mindig csak a meleg √ľggyel szeretnek √°m foglalkozni. Vannak olyanok is, akiket teljes m√©rt√©kben hidegen hagy a dolog √©s ez √≠gy term√©szetes. A szexualit√°s Magyarorsz√°gon mag√°n√ľgy, nem szerves r√©sze a k√∂zbesz√©dnek. A Guly√°s √°ltal hangoztatott int√©zm√©nyes√≠tett k√∂vetel√©sek √©s elv√°r√°sok erŇĎszakosak, k√°rosak √©s kirekesztŇĎek. Az csak hab a tort√°n, hogy Guly√°s sz√°mon k√©ri √Ārvain Heti V√°laszban adott m√ļlt heti interj√ļj√°t. Ha j√≥l √©rtem a probl√©m√°ja az interj√ļval az, hogy √Ārvai megfelelni pr√≥b√°lt annak a Guly√°s szerint √°rtalmas elv√°r√°snak, mely √ļgy sz√≥l: ‚Äěne provok√°ljunk, ne fesz√≠ts√ľk t√ļl a h√ļrt, haladjunk megfontolva, hiszen a kis l√©p√©sekbŇĎl √°ll majd √∂ssze az igazi l√©pt√©kv√°lt√°s.‚ÄĚ Akin b√°rmit is sz√°mon lehet k√©rni az nem az, aki az ‚ÄěInt√©zm√©nyesen homof√≥b‚ÄĚ (micsoda nonszensz!) Heti V√°lasznak ad interj√ļt, hanem az, aki a nyilv√°noss√°gt√≥l megfosztan√° azokat, akiknek a legnagyobb sz√ľks√©g√ľk lenne r√°. A meleg mozgalom politikai √ľgy. R√©sztvevŇĎiknek tudniuk kell, politikai megmozdul√°son vesznek r√©szt. Az viszont p√©ld√°tlan beszŇĪk√ľlts√©gre utal, ha valaki az √ľgyet egy adott politikai oldalhoz k√≠v√°nja k√∂tni. Magyar√°n: a meleg √ľgy nem kiz√°r√≥lag a baloldali vagy liber√°lis oldal √ľgye, hanem minden magyar√©. K√ľl√∂nbs√©gek maximum abban lehetnek, hogy melyik oldal vagy p√°rt milyen m√©rt√©kben tematiz√°lja azt. Elv√°rni valakitŇĎl, hogy egy Heti V√°lasz interj√ļt ideol√≥giai alapon elutas√≠tson szembemegy mindennel, ami√©rt a meleg jogi mozgalmak m√°r megharcoltak.

Advertisement

T√ļl kev√©s volt az ellent√ľntetŇĎ

A felvonul√°s rendŇĎri biztos√≠t√°s√°r√≥l m√°r volt sz√≥, azonban azt sem √°rt megeml√≠teni, hogy az idei Pride √∂sszes (!) programj√°n rendŇĎr√∂k √ľgyeltek a r√©sztvevŇĎk biztons√°g√°ra. Guly√°s szerint a kordonok ‚Äěbez√°rnak‚ÄĚ ezt elfogadni nem lehet √©s harcolni kell ellene. Szerinte sz√ľks√©gtelenek a kordonok, hiszen id√©n √∂sszesen h√ļsz darab ellent√ľntetŇĎ mutatott √©rdeklŇĎd√©st az esem√©nyek ir√°nt. Guly√°s nem habozik biztons√°gtechnikai szak√°rtŇĎk√©nt megnyilv√°nulni akkor, amikor a kordonokat feleslegesnek minŇĎs√≠ti n√©h√°ny ellent√ľntetŇĎ miatt. Ami v√©gtelen√ľl szomor√ļ Guly√°s √©szj√°r√°s√°ban az, hogy annak ellen√©re fogalmazza meg √°ll√≠t√°sait, hogy √∂nellentmond√°sai saj√°t mag√°t leplezik le. Ňź maga jelzi is, hogy a vesz√©ly k√∂zel sem akkora mint a kor√°bbi √©vekben. M√≠g Guly√°s azon kesereg, hogy v√©ge a harcnak √©s √ļjat k√©ne ind√≠tani a kordonok ellen, az emberek √∂r√ľltek annak, hogy a rendezv√©nyek b√©k√©sen, kev√©s ellent√ľntetŇĎvel √©s biztons√°gosan zajlottak. √Ėrvendezni k√©ne √©s b√ľszk√©nek lenni arra, hogy Budapest nem csak heteroszexu√°lisok sz√°m√°ra soksz√≠nŇĪ √©s √©lhetŇĎ, de lassan meleg honfit√°rsaink sz√°m√°ra is azz√° v√°lik.

Advertisement

Kép: Origo