‚ÄěK√©sz Zolt√°nnal az a baj, hogy szabadpiaci fundamentalista", √≠gy ‚Äě a globaliz√°ci√≥kritikus LMP nem fogja soha a parlamentbe emelni" ‚Äď nyilatkozta m√©g decemberben Schiffer Andr√°s, azt √°ll√≠tva emellett, hogy az LMP az√©rt m√©g mindig nyitott egy k√∂z√∂s, ellenz√©ki jel√∂lt ind√≠t√°s√°ra. Mindezt persze azut√°n, hogy m√°r az √∂sszes baloldali-liber√°lis p√°rt be√°llt K√©sz m√∂g√©, √©s es√©lytelen volt, hogy m√°s k√∂z√∂s jel√∂lt tudjon v√©g√ľl indulni. Es√©ly akkor volt, amikor m√©g T√∂r√∂k G√°bor bejelentette az indul√°si sz√°nd√©k√°t, √©s a Jobbik p√©lda√©rt√©kŇĪ m√≥don m√°r felsorakozott m√∂g√∂tte: akkor az LMP a kiv√°r√°sra j√°tszott, Schiffer pedig csak ut√≥lag besz√©lt arr√≥l nyilv√°nosan, hogy t√°mogatt√°k volna T√∂r√∂k√∂t. Persze, innen visszan√©zve m√°r kiss√© irre√°lisnak tetszik a politol√≥gus indul√°sa, m√©gis: annak idej√©n szimpatiz√°ltam a bejelent√©ssel, √©s nem tartottam elk√©pzelhetetlennek, hogy a teljes ellenz√©k √°ltal t√°mogatott jel√∂ltk√©nt legyŇĎzze a fideszes jel√∂ltet.

M√°r csak az√©rt is fogadtam szomor√ļan Schiffer fenti nyilatkozat√°t, mert ‚Äěszabadpiaci fundamentalista"-k√©nt j√≥ p√°r ‚Äěglobaliz√°ci√≥kritikus"-t seg√≠tettem m√°r szavazatommal a parlamentbe. (B√°r ha az elŇĎbbi jelzŇĎ st√≠lus√°n√°l maradunk, globaliz√°ci√≥kritikus helyett illŇĎbb lett volna piacellenest, z√∂ldradik√°list vagy radik√°lbalost mondani.) Ahogy sejt√©sem szerint j√≥ p√°r piacp√°rti szavazott m√©g az LMP-re 2010 √≥ta, √≠gy protest√°lva a k√©tosztat√ļ politikai rendszer √©s a lej√°rat√≥dott politikai erŇĎk ellen. Nem ‚Äěglobaliz√°ci√≥kritikus" hev√ľletbŇĎl ikszelve ‚Äď √≠gy k√©ts√©ges az is sz√°momra, hogy ha csak azok a bizonyos z√∂ldradik√°lisok szavaznak a p√°rtra, √∂sszej√∂n-e akkor is az √∂t sz√°zal√©k.

Mindenesetre az eml√≠tett okokb√≥l eddig a p√°rtot v√°lasztottam, m√©ghozz√° Veszpr√©mben, √≠gy t√∂bbsz√∂r is a most indul√≥ Gerstm√°r Ferencre voksolva. Nyilv√°n nem az√©rt tettem ezt, mert √ļgy gondoltam, hogy az LMP-nek korm√°nyra kellene jutnia, de szerettem volna a parlamentbe √©s az √∂nkorm√°nyzatba beszavazni a p√°rtot, hogy ott ne csak a Fidesz-Jobbik-baloldal h√°rmas osztozhasson a helyeken. Az √©vek sor√°n ennek egyre kevesebb √©rtelme lett: egy √©ve nem √©rtem p√©ld√°ul, minek kellett az Ikotity-SRB-Schmuck h√°rmast az elsŇĎ √∂tbe betenni, √≠gy az orsz√°ggyŇĪl√©sbe juttatva olyanokat, akik sem az elm√ļlt √©vekben, de az√≥ta sem tettek le semmi eml√©kezeteset az asztalra.

De ha most vas√°rnap lenn√©nek a parlamenti v√°laszt√°sok, j√≥ es√©llyel megint az LMP-t, illetve annak jel√∂ltj√©t v√°lasztan√°m. Eddig sem szerettem volna √©s ezut√°n sem szeretn√©m szavazatommal seg√≠teni a 2010 elŇĎtti parlamenti erŇĎket, √©s azok hiteless√©g√©rŇĎl sem leszek a j√∂vŇĎben sem meggyŇĎzŇĎdve, akik √∂sszefognak Gyurcs√°nnyal √©s a m√ļlt v√°llalhatatlan embereivel. Most azonban m√°sr√≥l van sz√≥.

Advertisement

Most vas√°rnap idŇĎk√∂zi v√°laszt√°s lesz ugyanis sz√ľlŇĎv√°rosomban, a t√©t pedig a k√©tharmad megt√∂r√©se ‚Äď az√© a k√©tharmad√©, ami ellen m√°r felsz√≥laltam itt az Alternat√≠v√°n is. Ahogy nyilv√°nval√≥ volt, hogy ha T√∂r√∂k G√°bort a Jobbik, vagy ak√°r az LMP √©s m√°sok t√°mogatn√°k, att√≥l m√©g T√∂r√∂k nem v√°lna sem jobbikoss√°, sem LMP-ss√©, √ļgy K√©sz civils√©g√©ben is hiszek, b√°rmennyire is pr√≥b√°l most m√°st sulykolni a fideszes m√©dia.

Eg√©szen viccesnek l√°tom a leg√ļjabb Heti V√°laszban megjelenŇĎ azon √°ll√≠t√°st is: ha K√©sz nyeri a v√°laszt√°st, bebizonyosodik, hogy ‚Äěteljes az √°tj√°r√°s a Jobbik √©s a baloldal t√°bora k√∂z√∂tt." Ezek szerint a szavazatommal azt fogom m√°sokkal egy√ľtt prezent√°lni, hogy az LMP √©s a baloldal ‚Äět√°bora" k√∂zt is teljes az √°tj√°r√°s: gondolom, Schiffer Andr√°s nagyon √∂r√ľlne ennek a m√≥k√°s kis √°ll√≠t√°snak. Ellenben magam sosem tartoztam az LMP ‚Äět√°bor√°ba", ahogy m√©g nyilv√°nval√≥bb m√≥don a baloldal√©ba sem fogok, m√°r csak azon egyszerŇĪ okn√°l fogva sem, hogy nem vagyok baloldali. Viszont mondok egy durv√°t: ha a jobbikos jel√∂lt, eset√ľnkben Varga-Damm Andrea lenne az es√©lyes a Fidesz megszorongat√°s√°ra, akkor (csak √©s kiz√°r√≥lag jelen esetben) az is meglehet, hogy r√° adn√°m a voksomat. (Ňź egy√©bk√©nt sem tŇĪnik olyan v√°llalhatatlan jel√∂ltnek, mint mondjuk a mezŇĎt√ļri K√∂t√©l J√°nos.) Ňźr√ľlet, h√°t az LMP √©s a Jobbik ‚Äět√°bora" k√∂zt is teljes az √°tj√°r√°s ezek szerint!

Advertisement

Legyen vil√°gos: a k√©tharmad megt√∂r√©s√©nek lenne akkora szimbolikus jelentŇĎs√©ge, ami tal√°n r√°√©breszthetn√© a korm√°nyp√°rtokat, hogy √©rdemes egy kicsit vissz√°bb venni a temp√≥b√≥l. Hogy √©rdemes felismerni: bŇĎven nem t√°mogatja az eg√©sz orsz√°g az √°mokfut√°sukat. A hat√°s pedig igaz√°n nagy most lehetne, hiszen eddig erŇĎsen fideszes volt a k√∂rzet. Csakhogy most m√°r itt is egyre t√∂bb volt korm√°nyp√°rti szavaz√≥ √°ll√≠tja: elege van, ehhez nem k√≠v√°nja a szavazat√°t adni. Elk√©pesztŇĎ, h√°t akkor a Fidesz √©s a ‚Äěbaloldal" t√°bora k√∂zt is teljes az √°tj√°r√°s!

Persze, el tudom k√©pzelni, hogy egy esetleges veres√©g ut√°n a Fidesz majd azt hangoztatja: csak az bizonyosodott be, hogy a ‚Äěbaloldal" jobbikos szavaz√≥kat cs√°b√≠tott √°t. Ez nem lenne igaz: √©pp hogy a kor√°bbi korm√°nyp√°rti szavaz√≥k √©s a kor√°bbi bizonytalanok csal√≥dotts√°ga lehet az a felhajt√≥ erŇĎ, ami most ak√°r gyŇĎzelemre is seg√≠theti K√©sz Zolt√°nt.

Advertisement

Akivel persze magam sem √©rtek egyet mindenben. Persze, nem az elk√©pesztŇĎ lej√°rat√≥kamp√°ny blŇĎds√©geirŇĎl van sz√≥ hal√°lb√ľntet√©s-kv√≠ztŇĎl kezdve mag√°n√©leti t√°mad√°sokig, de m√©g csak nem is K√©sz vil√°gn√©zet√©rŇĎl. Az a helyzet, hogy √©n a legsz√≠vesebben egy olyan konzervat√≠v-liber√°lis, libert√°rius p√°rtra tudn√©k voksolni, amelyik K√©sz n√©zeteit k√©pviseli. Jelenleg ilyen nincs, ami pedig van, az vagy a v√°llalhatatlan Bokros Lajos k√∂r√© √©p√ľl, vagy csak sim√°n betagoz√≥dott m√°r a baloldali √∂sszefog√°sba. K√©sz viszont f√ľggetlenk√©nt indul, √©s b√≠zom abban, hogy ha parlamentbe ker√ľl, akk√©nt is fog szavazni, mellŇĎzve minden olyan p√°rtos h√ľlyes√©get, ami legink√°bb a DK-ra jellemzŇĎ (nem szavazzuk meg, ha a Jobbik is igen, stb.).

Sz√≥val, az√©rt tudn√©k √©n is negat√≠vumokat eml√≠teni. A legut√≥bbi Index-interj√ļban p√©ld√°ul arr√≥l besz√©lt K√©sz, hogy nemet mondott 2004-ben a kettŇĎs √°llampolg√°rs√°gra, ami sz√°momra el√©gg√© √©rthetetlen. A szavazati joggal kapcsolatos k√©telyeket meg√©rtem, de ettŇĎl k√ľl√∂nv√°lasztan√°m az √°llampolg√°rs√°g megad√°s√°t, amit nagyon fontosnak √©rzek, √©s sajn√°lom, hogy ez kor√°bban nem t√∂rt√©nt meg. Azt√°n igaz√°n az sem tetszik, ahogy K√©sz a Fidesz-k√∂zeli sajt√≥t kezeli: miut√°n az v√°llalhatatlan lej√°rat√≥kamp√°nyba fogott, maga is mintha be√°llt volna a l√∂v√©sz√°rokba. Pedig szerintem a sajt√≥ k√©pviselŇĎivel mindig √©rdemes a legbar√°ts√°gosabbnak lennie egy politikusnak, akkor is, ha azok √©pp hevesen t√°madj√°k az embert. Nem √©rdemes elfogadni a hamis k√©tosztat√ļs√°got, m√©g akkor sem, ha a m√°sik f√©l viselked√©s√©t m√©lt√°nytalannak √©rezz√ľk.

Advertisement

K√©sz n√©zeteit valamif√©le piaci fundamentalista skatuly√°ba helyezni viszont nevets√©ges. Mindezt r√°ad√°sul kiragadott interj√ļr√©szletek, f√©lmondatok alapj√°n, ahogy az √ļth√°l√≥zat privatiz√°l√°s√°n√°l l√°thattuk: a Mandiner interj√ļj√°ban a mostani jel√∂lt m√©g csak nem is azt mondta, hogy abszol√ļt t√°mogatn√°, hanem hogy azt is el tudn√° k√©pzelni. De am√ļgy is, mi lenne, ha most beker√ľlne, egyetlen civilk√©nt privatiz√°ln√° az √ļth√°l√≥zatot? Ne viccelj√ľnk m√°r, kedves Pog√°tsa Zolt√°n.

Ahogy nyilv√°n adott esetben egyetlen plusz jobbikos sem juttatn√° korm√°nyra Nov√°k ElŇĎd√∂t, viszont a k√©tharmad ill√ļzi√≥j√°val sikeresen lesz√°molna. Persze, ez esetben azt is figyelembe k√©ne venni, hogy egy jobbikos gyŇĎzelem is sajnos szimbolikus √©rt√©kŇĪ lehetne a p√°rt jelenlegi erŇĎs√∂d√©se miatt ‚Äď de h√°t Damm Andrea szerintem ugyan√ļgy harmadikk√©nt futhat majd be, ahogy kor√°bban itt a Jobbik mindig. (B√°r Ludwig Emil a Magyar H√≠rlapban, nem tudom, mi alapj√°n, azt √≠rta: ‚Äěegyed√ľl a Jobbik jel√∂ltje, dr. Varga-Damm Andrea √ľgyv√©d rem√©nykedhet tisztes eredm√©nyben ‚Äď m√°sodik helyez√©sben" a fideszes N√©medi Lajos m√∂g√∂tt. H√°t persze, sŇĎt, a harmadik, megtisztelŇĎ helyez√©s pedig Szepessy Zsolt√© lehet majd, nem igaz?)

Advertisement

Ha m√°r N√©medi ker√ľlt sz√≥ba, eml√≠ts√ľk meg az ŇĎ kapcsolat√°t is a sajt√≥val: a nem-fideszes sajt√≥ j√≥ r√©sz√©nek megkeres√©s√©t visszautas√≠totta a mostani kamp√°ny sor√°n. Emellett a Fidesz l√°tv√°nyosan csak a p√©nzzel pr√≥b√°lja mag√°hoz h√ļzni a v√°laszt√≥kat: nemr√©g egy uszodaprojektet jelentettek be, de a veszpr√©mi h√ļszemeletes fel√ļj√≠t√°sa is ism√©t elŇĎker√ľlt. De ha m√°r annyi az √©rve a korm√°nynak, hogy n√°la van a p√©nz, legal√°bb √©rtelmesebb √∂tletekkel elŇĎ√°llhatott volna: az uszoda kapcs√°n ind√≠tott ‚Äěkonzult√°ci√≥" viszont eg√©szen nevets√©gesnek mondhat√≥, olyan k√©rd√©sekkel, hogy akkor a veszpr√©miek akarj√°k-e, hogy a j√∂vŇĎben megtanuljon mindenki √ļszni 14 √©v alatt. (Mi√©rt, eddig nem kellett?)

A v√°laszt√°si kamp√°ny sor√°n d√∂bbenten n√©ztem, ki mindenki nyilv√°n√≠t v√©lem√©nyt a veszpr√©mi √°llapotok kapcs√°n, olyanok, akik k√∂r√ľlbel√ľl oszt√°lykir√°ndul√°skor j√°rhattak csak Veszpr√©mben, mint a Munk√°sp√°rt egyetemista jel√∂ltje. A felhajt√°s √©s a lej√°rat√≥kamp√°ny viszont csak m√©g ink√°bb erŇĎs√≠theti a protesthangulatot: hisz a korm√°nyp√°rtiak ezzel is csak azt bizony√≠tott√°k, hogy nagyon is es√©lyes jel√∂ltnek l√°tj√°k K√©sz Zolt√°nt. De persze a Fidesz-p√°rti lapok naponta igyekeztek ezt is c√°folni, m√©gis kilom√©tereket √≠rva K√©sz vil√°gn√©zet√©rŇĎl. Veszpr√©mik√©nt az eg√©sz hiszt√©ri√°t visszautas√≠tom: itt nŇĎttem fel, ide j√°rtam √°ltal√°nosba √©s gimn√°ziumba, √©s ne tudja m√°r jobban egy random fŇĎv√°rosi Magyar Nemzet-publicista, hogy nekem mi lesz a j√≥.

Advertisement

Gondban lenn√©k, ha most egy jobbikos vagy DK-s politikust kellene a szavazatommal seg√≠teni a k√©tharmad ellen√©ben, ahogy mondani szok√°s, ‚Äěbefogott orral" tudn√°m maximum megtenni. A kor√°bbi v√°laszt√°sok sor√°n sosem √©rtettem egyet azzal az √©rvvel, hogy k√©t lehets√©ges gyŇĎztes van, ez√©rt csak r√°juk √©rdemes szavazni, kisp√°rtra semmik√©pp. M√°r csak az√©rt sem, mert ez a szeml√©let erŇĎsen demokr√°ciaellenes, √©s nem is kiz√°r√≥lag az a l√©nyeg, ki ker√ľl korm√°nyra. (Arr√≥l m√°r nem is besz√©lve, hogy a Fidesz m√∂g√∂tt h√ļsz sz√°zal√©kkal lemarad√≥ baloldalt erŇĎs t√ļlz√°s ‚Äěa m√°sik es√©lyes"-k√©nt emlegetni.) Ez√ļttal viszont nem igaz√°n sz√≥l √©sz√©rv amellett, hogy az ember egy kisp√°rtra szavazzon, fŇĎleg √≠gy, hogy a k√©tharmad ellen√©ben lehet voksolni. A jobboldal √°ltal kritiz√°lt Ipsos-felm√©r√©s is bizony√≠totta szerintem, hogy k√©t ember k√∂zt fog eldŇĎlni a verseny. √Čn ennek ment√©n fogok voksolni, √©s ez√ļttal befogott orra sem lesz szerintem sz√ľks√©g.