M√©g az is lehet, hogy csak vakl√°rma - de ism√©t letart√≥ztatt√°k a Burzum egyszem√©lyes vezet√©s√©t, Varg Vikernest, ez√ļttal Franciaorsz√°gban. A gall farmon pog√°ny hippik√©nt b√∂lcselkedŇĎ Vikernest 1993-ban m√©g Norv√©gi√°ban z√°rt√°k be, miut√°n 23 k√©ssz√ļr√°ssal meggyilkolta a Mayhem-vez√©r Euronymous-t, √°ll√≠t√≥lag √∂nv√©delembŇĎl. Ennek ellentmond kiss√©, hogy az √©jszaka kellŇĎs k√∂zep√©n ŇĎ maga kereste fel az eredetileg √ėystein Aarseth n√©vre hallgat√≥ zen√©szt, hogy sz√°mon k√©rje: mi√©rt is besz√©l a h√°ta m√∂g√∂tt arr√≥l, hogy oda fogja k√∂t√∂zni egy f√°hoz, √©s vide√≥ra venni a hal√°ltus√°j√°t.

JellemzŇĎ a norv√©g viszonyokra, hogy ezut√°n, b√°r a maxim√°lisan kiszabhat√≥ legnagyobb b√ľntet√©st (21 √©vet) kapta Vikernes, m√©gis 16 √©v ut√°n kiengedt√©k, pedig k√∂zben m√©g egy sz√∂k√©si k√≠s√©rlete is volt. R√°ad√°sul egy enged√©lyezett t√°voll√©t vezetett id√°ig, Vargot pedig fegyverek garmad√°j√°nak t√°rsas√°g√°ban kapt√°k el, amiatt plusz egy √©vet r√°varrtak m√©g. Ennek ellen√©re √∂t √©vvel kor√°bban szabadulhatott, r√°ad√°sul √ļgy, hogy a v√©g√©n idŇĎnk√©nt ki is j√°rhatott, de olyannyira, hogy m√©g egy gyereket is csin√°lt k√∂zben. Norv√©gi√°ban r√°ad√°sul a b√∂rt√∂n√∂k val√≥ban olyanok, mint a koll√©giumi szob√°k (Vikernes pl itt lakott), az egykor black metalban utaz√≥ zen√©sz pedig m√©g ki is tudott adni k√©t szintetiz√°toron k√©sz√ľlt albumot.

A b√∂rt√∂n√©vek alatt hol n√°ci, hol pog√°ny volt Vikernes - de a git√°rt is a feket√©k hangszer√©nek minŇĎs√≠tette, a metalt pedig a drogosok zen√©j√©nek, mindezzel megideologiz√°lv√°n a k√©t ambient lemezt. Azt√°n miut√°n kiengedt√©k, sorra kiadott h√°rom git√°r seg√≠ts√©g√©vel k√©sz√ľlt met√°llemezt, melyeket a szaksajt√≥nak szok√°sa volt fel√ľl√©rt√©kelnie, mik√∂zben nagyon sok izgalmat sajno nem tartogattak. Vikernes kis csal√°dj√°val egy√ľtt egy francia farmra k√∂lt√∂z√∂tt, √©s a medv√©krŇĎl, illetve a transzcendenci√°r√≥l mondott okosnak sz√°nt k√∂zhelyeket a vil√°gh√°l√≥n. Breiviket el√≠t√©lte, de persze fŇĎk√©nt ideol√≥giai okokb√≥l, meg az√©rt, mert "a honfit√°rsait gyilkolta".

Advertisement

Mint t√∂bb hely√ľtt is √≠rt√°k, Vikernes francia feles√©ge val√≥ban tagja egy l√∂v√©szklubnak, fegyvereket is leg√°lis √ļton szerzett be - de h√°t teljesen √©rthetŇĎ, hogy ha a hat√≥s√°gok gyanakodnak akkor, amikor egy gyilkoss√°g√©rt √©veket √ľlŇĎ, kor√°bban templomokat is felgy√ļjt√≥ f√©lŇĎr√ľlt lŇĎszereket halmoz fel.

Egy√©bk√©nt, b√°r sokan vallj√°k az ellenkezŇĎj√©t, Vikernes zen√©je m√°r r√©g nem volt ugyanaz, mint a dicsŇĎ kilencvenes √©vek elej√©n. Ambient lemezei is √©rdekesek voltak egy√©bk√©nt, de legut√≥bbi, S√īl austan, M√Ęni vestan c√≠mŇĪ lemeze m√°r hi√°ba k√≠s√©rletezett ism√©t az elektronik√°val, a v√©geredm√©ny m√°r d√∂gunalom volt. Vikernes r√°ad√°sul arra is vetemedett, hogy kor√°bbi sz√°mait egy v√°logat√°s keret√©ben "fel√ļj√≠totta", azaz meggyal√°zta: a kor√°bbi tŇĪz, ifj√ļkori frusztr√°ci√≥ okozta d√ľh elveszett, maradt egy harmatos k√≠s√©rlet a k√∂nnyŇĪ p√©nzszerz√©sre.

Nem lenn√©k meglepve akkor sem, ha a hit√©rŇĎl, ideol√≥gi√°j√°r√≥l m√°r mindent √©s mindennek az ellenkezŇĎj√©t is √°ll√≠t√≥ Vikernes val√≥ban mer√©nyletet szervezett volna. Amilyen gyeng√©re sikeredtek az √ļjabb lemezei, √©rthetŇĎ lenne, ha azzal igyekezne megint csak kompenz√°lni, hogy megpr√≥b√°lja elj√°tszani a vil√°g kir√°ly√°nak szerep√©t.