je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Win-win

Illustration for article titled Win-win

Pápa Levente, Együttben tevékenykedő politikus vetette föl blogján az ötletet, hogy legyen előválasztás a baloldalon. Ennek megvalósulása több okból is igen jó lenne nekünk.

Advertisement

Tegnap jött szembe Indexen a hír arról, hogy az Együtt elnökségi tagja, a pártok és politikusaik legitimációját a civilszervezetekre bízná a Bitó-szalonok helyett. Szerinte így lehetne csak megbízható a baloldal és ezzel tudnák megállítani a Jobbik folyamatos térnyerését és ez nem is tűnik elvetemült ötletnek.

Advertisement

Legyünk optimisták és tételezzük föl azt, hogy ezzel valóban sikerül valamiféle értelmes párbeszédet kezdeményezni a vergődő baloldal egyre kevésbé lelkes és aktív követői közt. Ez több szempontból is lényeges lenne, de azt tényleg nagyon fontos kiemelni, amit Pápa Levente is megtett:

"...a mai túlzott elvárás a civil mozgalmakkal szemben könnyen tévútra terelheti a mozgolódást: elhalhat vagy radikalizálódhat. Mindkettő sajnálatos és tragikus lenne az ország életében. Milyen elvárásokat támaszt ugyanis a tömeg a civilekkel szemben? Röviden: oldják meg Magyarország problémáit. MOST. Vázolják fel és valósítsák meg egy ÚJ MAGYAR KÖZTÁRSASÁG koncepcióját, amiről egymásnak ellentmondó vélemények vannak a tömegben és még a szószólók között is. "

Advertisement

Ez a nyilvánvalóan lehetetlen elképzelés tényleg jelen van és annyit érdemes még hozzátenni, hogy nem csak a tömegen, de sokszor a szervezőkön is úgy érződik, mintha ők elhinnék, hogy nekik ezt a szerepet el kell vállalniuk. Pedig ez nincs így. Ezzel a hozzáállással csak a pártok sorsára fognak jutni és elhiteltelenednek, vagyis egy ilyen kezdeményezés és közös cél, nagyon jól meg tudná határozni a feladatát a civileknek és valós súlyuk is lenne, nem csak egy súlytalan állapotban tengődne minden.

Jó! Ez így laboratóriumi körülmények közt, vákuumban lehet, hogy megvalósul. De álljunk reálisan a dolgokhoz. Egyből eszünkbe kell, hogy jusson, a baloldal eredettörténete és erős a gyanúm, hogy előbb-utóbb az egyik párt kedvezőbb helyzetbe szeretne jutni, mint amilyenben van és elkezdődik a korrumpálás, az érdekbarátságok, meg a másik kitúrása. Láttunk már ilyet párszor. Ez az egész tényleg nagyon jó ötlet, de ki kell nevelődjön egy olyan független brigád, akik komolyan nem köthetők senkihez és hajlandóak a politika porondján is fellépni. Ehhez pedig kell néhány év. Enélkül választhat majd mindenki Gyurcsányok és Kunczék közt, ez pedig olyan helyzet, mint a b-kategóriás horror filmekben szokott lenni: mindenki boldog, buli van, meg túrázás. Van néhány ember, akik a fák között Freddy Kruegert látták, Jason álarcban, egy láncfűrésszel a kezében, de nyilván nekik nem hisznek, hisz mindig csak óvatoskodnak. Innen már tudjuk mi lesz a vége. Persze, ha úgy éli meg az ember, hogy ő inkább néző, akkor ebből csak nyertesként jöhetne ki, hisz legrosszabb esetben pattogatott kukoricával a szájában, végignézi az egészet.

Advertisement

Fotó innen

Share This Story

Get our newsletter