je suis Charlie
je suis Charlie

X-Faktorban lázadni

Illustration for article titled X-Faktorban lázadni

A metalcore-számot az X-Faktorban elhörgő lányt kirúgják munkahelyéről, mire a Munkáspárt nyilatkozatot ad ki az énekesnő védelmében, kiállva még a produkció mellett is. (Szerintük a szám szövege a világ igazságtalanságairól szól!) Az ökobalos párt képviselője pedig kijelenti, hogy a szolfézstanárnőt azért bocsátották el állásából, mert "a hoffmanni káoszoktatási rendszer és a pintéri fegyelmezés gyakorlatának találkozása miatt" napjaink Magyarországán nem lehet csak úgy hörögni és kék nadrágot viselni.

Advertisement

És mindez ráadásul még csak nem is vicc.

Úgy látszik, ez egy ilyen, felbolydult világ: az X-Faktorban szokás hörgéssel lázadni, a Munkáspártnak pedig a loboncos huliganizmus mellett kiállni. Nem is olyan régen még a Ki mit tud? zsűritagjai szikorára sápadtak volna, ha egy őrült asszony hússzor hörgi el egymás után, hogy "oh my God", a Munkáspárt pedig kezeskedett volna róla, hogy rendőrsége lecsillapítsa pöppet a deviáns elemet. De persze ez már egy másik Munkáspárt, egy másik tehetségkutató, egy másik lázadás és egy másik ország.

Advertisement

Utóbbi nyilván szerencse, viszont a rebellis lélek számára nem túl kedvező: ma már az aktuális tehetségkutatóra cuppanó kispolgári rétegnek lehet hörögni és hajat rázni, az pedig nem hogy nem háborodik fel, de még elismerően csettint is egyet. Egyedül a senki által komolyan nem vett Szikora Róbert ájuldozik kicsit, de hát ő már a Marilyn Manson-popkoncerten lévők lelki üdvéért is imádkozott, tőle meglepő is lett volna más reakció.

Örök metálos paradoxon, hogy a brutálkodó lázadó egyszerre kívánja megvetni, elutasítani a társadalmat, illetve ki is váltani az elismerését, bekerülve ezáltal a mainstream-be. Gyakori sirám a "bezzeg ha a rádiók ezt játszanák, az emberek sokkal menőbbek és mosolygósabbak lennének", ugyanakkor persze ezeket a széles nyilvánosságot megszólító platformokat el is kell ítélni, felszínesnek kell nyilvánítani.

Advertisement

Persze, ha a mi kutyánk kölyke van a tévében, az sosem árulás vagy önfeladás, hanem mindig valami menő, lelkesítő dolog. Klassz dolog az X-Faktorban brutális metálhörgéssel lázadni. Meg hát amúgy is tele vannak az ilyen tehetségkutatók csupa értéktelen, mondanivaló nélküli produkciókkal, nem igaz?

Kell néha egy kis kultúrát is csöpögtetni az elbutult tévénézők fejébe, és hát mi is lehetne alkalmasabb erre, mint az Asking Alexandria, és az ő kicsit sem sablonos, kicsit sem egysíkú, kicsit sem unalmas metalcore zenéje. Végre valami érték! Végre valami tartalom! Jól is esik elgondolkozni a James Arthur-féle üres, semmitmondó nyáladzások után az Asking Alexandria sokatmondó dalszövegén, melynek elég csak a legszimbolikusabb, legmegrendítőbb verzéjét idézni:

"Oh my God.
If only he knew.
Oh my God.
If only he knew.
If only he knew!
If only he knew."

Advertisement

Bátor szembefordulás a társadalom rendjével!!! És mindez elhörögve - le a kalappal! Hiszen a hörgés önmagában menőbb és lázadóbb jellegű a tiszta éneknél! Főleg, ha utóbbi amúgy nem is igazán megy az embernek: Mitru Tímea ugyanis megpróbálkozott vele, de tiszta énekhangja kábé annyi volt, mint a zsűri (bocsánat: mentorok) által körberöhögött alföldi parasztlányoknak és -fiúknak.

Aztán jött a hír, hogy Mitru Tímeát emiatt kirúgták a noname budapesti zeneiskolából, ami egyrészt tényleg köcsögség, másfelől viszont igen jó lehetőség a metálosnak, hogy végre tényleg lázadó lehessen. A szolfézstanárnő kapott is az alkalmon, így végre beszélhetett sztereotípiáról és beszűkült látásmódról - olyan dolgokról, amiket egy metálos mindig szeret kárhoztatni, csak hát az X-Faktor színpadán erre nemigen van lehetősége. Mondjuk gyanakvásra ad okot, hogy a noname zeneiskola szerint ők fel sem vették Mitru Tímeát, de hát manapság végképp nehéz kiigazodni a piercinges komcsik és a kéknadrágos metálosok világában.

Advertisement

A tehetségkutatóba való jelentkezés magasabb értelmét egyébként Szabó Rebeka adta meg: eszerint Mitru Tímea "nem azért ment az X-Faktorba, amiért Selmeczi Gabriella szokott sajtótájékoztatóra – azaz hogy nevetségessé tegye magát –, hanem hogy a benne lévő ambíció, bizonyítási vágy és tehetség elnyerje elismerését."

Én mondjuk szívesen megnézném Selmeczi Gabriellát is, ahogy elhörgi tizennyolcszor azt, hogy "oh my Gordon", huszonhétszer meg azt, hogy "oh my Kis Görbe", de inkább csak annyit jegyeznék meg: egy igazi metálos sajnos nem szereti, ha tehetsége elnyeri az X-Faktor nézőinek elismerését. :((((((

Advertisement

(A posztíró elhatárolódik önmagától, mert hát hiába ízléstelen és gagyi az, amit Mitru Tímea előad, mégis csak egy bájos, elveszett, félénk lánykáról van szó, aki szeretetre és elismerésre vágyik, mint mindannyian ezen a szomorú világon.)

Share This Story

Get our newsletter