je suis Charlie
je suis Charlie
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Zsuzsanna, mit mondjak most a pécsieknek?

Nem épül meg a horvát határig a hazai közéleti-korrupciós szórakoztatóipar eddigi csúcsteljesítménye, az M6-os autópálya. Holott 2013-ban egy ormánsági kormányülésen Orbán Viktor a nyilvánosság előtt sürgette meg az ügyet, nem is akárhogy!

Nem tehetek róla, nekem a hírről rögtön eszembe jutott a magyar sajtó valaha létezett legjobb hangulatú újságírói teljesítménye, egyben kedvenc cikkem: a BAMA zseniális 2013-as riportja arról, hogyan ugratja Orbán egy kormányülésen a minisztereit, de leginkább hogyan szivatja és alázza gyakorlatilag porig a Simicska Lajos emberének tartott, a szinte a semmiből előbukkant volt fejlesztési minisztert, Németh Lászlóné Zsuzsannát.

Advertisement

Pár idézet a cikkből, először is az M6-os horvát határig történő meghosszabbításáról, amit ugye most fújt le a kormány:

[Tiffán] az autópálya határokig történő meghosszabbítását is említette, ekkor a kormányfő félbeszakította, és Németh Lászlónéhoz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjéhez fordult:

– Zsuzsanna, azt ígértem a pécsieknek, hogy még ebben a ciklusban elkészül a pécsi elkerülő út, hogy állunk ezzel?

A megszólított azt válaszolta, zajlik az előkészítés, de a miniszterelnök félbeszakította:

Zsuzsanna, erre nem kíváncsiak a pécsiek. Mikor lesz kész az út?

Ekkor elhangzott a konkrét válasz is: 2013 végén elkezdődik az építése, és 2014-ben elkészül. Orbán Viktor ismét kérdezett:

Zsuzsanna, hogy állunk az M6-os autópálya meghosszabbításával?

A miniszter asszony ismét magyarázkodásba kezdett volna, ám Orbán félbeszakította:

Zsuzsanna, 2018-ig elkészül a meghosszabbítás a horvát határig?

– Igen.

A most szintén lefújt Dráva-hídról is van egy vidám mondata a cikknek:

A kormányülésen kiderült az is, a kabinet támogatja egy Dráva-híd építését Vejtinél, ahol ezt megelőzően komp kezd üzemelni. Csakhogy az odavezető út megépítését bürokratikus akadályok nehezítik.

– Mi tart ennyi ideig? Az állam mi vagyunk, mi adjuk az engedélyeket, nem? Brüsszelbe kell ezért is utaznunk? – kérdezte Orbán Viktor – Zsuzsanna, mennyi ideig tart megépíteni az utat, konkrétumot mondjon legyen szíves!

Advertisement

Na de vajon lehet-e még ezt fokozni, Zsuzsanna?

Persze, hogy lehet.

Aki nem hiszi, nézze meg videóban, 15:50-től, majd egy hatalmas comebackkel 53:30-nál jön Zsuzsanna és Orbán ördögi vigyora. Még jobb, mint írásban!

A videó legjobb részei

  • 15:50 Zsuzsanna először
  • 24:20 Orbán Tiffán Zsoltnál érdeklődik, akarnak-e dolgozni az ormánsági cigányok: "Bocsáss meg, ez egy nyílt kormányülés, tehát egyenesen szoktunk beszélni a kérdésekről. Ez a 38%-os arány ez nagyon magas. A munkanélküliségi mutatók növekedése milyen összefüggésben áll a roma, illetve cigány lakosság arányával? (...) Bocsánat, csak a cigány népességről van szó. Akarnak dolgozni? Tehát ha van munkalehetőség, dolgoznak?"
  • 49:00 Orbán Tiffánnak: "Bocsánat, nagyon sok pénzt kérsz most, mert 27 százalék az áfa. Hirtelen most lekértél 200 millió forintot, jól értem?" Majd hátradől, és mosolyogva rákérdez: "És mire kell az?" Fölírjuk, délutánra megrágjuk, ígéri Orbán: "Naszvadi államtitkár urat kérem, a pénztárcáját készítse!
  • 53:30 Zsuzsanna másodszor
  • 1:04:00 Mi az a TDM, kérdezi Orbán. Turisztikai desztinációs menedzsment, válaszol Tiffán. Beszéljünk már magyarul, kéri Orbán. Nem mi találtuk ki, szabadkozik Tiffán. Mire kicsit később Lázár János beszól: de mi is tudunk ilyet.
  • 1:09:00 Előjönnek a norvég pénzek! "Magyar programot Norvégiában indítottunk már? Javaslom, szedjük össze magunkat", mondja Orbán. Erre Lázár: "Az pénzbe kerül. A norvégok pénzét mindenképpen fogadjuk el!"
  • 1:15:30 A Borászok 12 pontját hozza szóba Tiffán, amit amúgy aláírtam anno én is. Orbán rákérdez, ebből eddig mennyit hajtott végre a kormány? Az egyébként villányi borász Tiffán válaszol: négyet. Orbán erre érdeklődik, van-e esély arra, hogy a választásokig a maradék nyolcat is megvalósítsák, mire Tiffán közli: nemigen. Erre Orbán: "Négy megvan. Meg kéne duplázni legalább."

Share This Story

Get our newsletter